محیط کشت (مواد مغذی):
هنگامیکه باکتریها در شرایطی مناسب قرار گیرند که قادر به تکثیر و رشد باشند اصطلاحاً گفته میشود که باکتری کشت دادهشده است. ازآنجاکه میکروبها موجودات تکسلولی هستند، قادرند کلیه اعمال حیاتی خود را مستقلاً انجام دهند، بدون آنکه نیاز به سلول دیگری داشته باشند. این اصل بیانگر آن است که میکروبها هم احتیاج به غذا و آب و مواد آلی و معدنی دارند. از اینرو محیطی مغذی که حاوی کلیه احتیاجات یک میکروب اعم از مواد غذایی، عناصر آلی و معدنی و غیره باشد و موجب رشد آن میکروب شود را اصطلاحاً محیط کشت یا ماده مغذی میگویند.
محیط کشت میتواند بهصورت مصنوعی و یا به طور طبیعی (یعنی داخل سلولهای بدن یک جانور دیگر) باشد.خون بهترین محیط برای رشد یک باکتری است چراکه تمام احتیاجات یک باکتری اعم از اکسیژن ، مواد مغذی ، PH مناسب، درجه حرارت لازم و غیره را برای یک باکتری فراهم میکند.
میکروبها میتوانند بر روی محیطها و در ظروف مختلف کشت داده شوند که انتخاب شکل ظروف بستگی به نوع کشت دارد. مثلاً در کشتهایی که محیط آن مایع (براث) است، ظروف کشت لولهای میباشد و محیطهای جامد (آگاردار) هم در پلیت و هم در لوله کشت داده میشوند. بیشتر محیطهای کشت که در پلیت مصرف میشوند، محیطهای کشت عمومی هستند که اساساً برای تهیه مواد غذایی لازم جهت رشد باکتری ساختهشدهاند.
بعضی مواقع با اضافه کردن اجزای مغذی به محیطهای کشت عمومی و غنی کردن آنها موجب افزایش سرعت رشد میکروارگانیسمهای سخت رشد میشوند. ماهیت این مواد مغذی چنان است که نمیتوان آنها را همراه با محیط اصلی سترون کرد، بلکه باید بعد از اتوکلاو شدن محیط بهطور سترون این مواد اضافه شوند. نمونههایی از این مواد مغذی عبارتاند از : شیر بیچربی ، خون گوسفند ، زرده تخممرغ و ….
محیط کشت میتواند هر نوع ماده غذایی بهصورت محلول یا سوسپانسیونی حاوی آب باشد که باکتریها قادرند درون آن تکثیر یابند. مادی مغذی پایهای میتواند گلوکز، سوکروز، فروکتوز، عصاره گوشت گوساله، پپتون، نوترین براث (ترکیب عصاره گوساله و پپتون)، تریپتون، شیر، نصف و نصف با خامه، عصاره مخمر و یا هرگونه ترکیبی از این مواد باشد که مواد کربنی، نیتروژن، فسفر، انرژی و دیگر احتیاجات تکتیر میکروارگانیسمها را فراهم میکند.
انواع محیط کشت:
– محیط کشت انتخابی:
بعضی از مواد مغذی دارای یک عامل انتخابی هستند که ویژه جداسازی یا کشت گروه خاصی از میکروبهاست . عامل انتخابی معمولاً با جلوگیری از رشد ارگانیسمهای نامطلوب عمل میکند و از این راه موجب رشد شدیدتر ارگانیسمهای مطلوب میشوند. وقتی عامل انتخابی به محیط کشت اضافه میشود در این صورت محیط کشت را انتخابی میگویند. بهعنوانمثال ، سدیم کلرید آگار برای استافیلوکوکها انتخابی است.
-محیطهای افتراقی:
محیطهای کشت افتراقی اجزایی دارند که موجب میشوند برخی از ارگانیسمها در مقایسه با باکتریهای دیگری که درهمان محیط کشت رشد میکنند به شکل متفاوتی ظاهر شوند. مثلاً بعضی از باکتریها خاصیت همولیز دارند بدین معنا که تولید آنزیم همولیزین میکنند که این آنزیم در محیط آگار خوندار باعث پاره شده (لیز شدن) گلبولهای قرمز شده و کلنی آن در محیط کشت به رنگ روشن دیده میشود. این همولیز ممکن است ناقص و یا کامل باشد.
سایر محیطهای افتراقی اغلب دارای یک معرف pH هستند. مثلاً محیط آگار آهندار 3 قندی (TSI) از این نوع است. محیطهای کشت افتراقی به ویژه زمانی مفیدند که با میکروبهایی با شکل و مشخصات یکسان مواجه هستیم. اغلب محیطهای کشت هر دو ویژگی را با هم دارند مانند مکانکی آگار(MC) . این محیط دارای نمکهای صفراوی و مقدار بسیار کمی کریستال ویوله است که هر دو از رشد باکتریهای گرم مثبت جلوگیری می کنند. همچنین دارای لاکتوز و معرف pH قرمز خنثی است که کلونی های تخمیرکننده لاکتوز را به رنگ قرمز در می آورد و ممکن است در محیط اطراف کلنی ها حلقه قرمز رنگ تشکیل دهند و کلنی باکتریهایی که قادر به تخمیر لاکتوز نیستند بی رنگ دیده میشوند.
-محیط غنی شده:
این محیطها معمولاً در مواردی بهکار می روند که تعداد میکروبهای مورد جستجو در نمونه غذایی کم بوده و یا بهعلت وجود زیاد میکروبهای دیگر جداکردن آن با اشکال مواجه است. این محیطها امکان رشد برای میکروبها را از نظر PH و موادغذایی فراهم میسازد.
-محیط کشت کامل:
این محیط دارای تمامی مواد لازم برای رشد باکتریها است و فاقد هرگونه مواد ضد میکروبی است و حدود 80% از باکتریها میتوانند در آن رشد کنند. این محیط ها فاقد هر گونه مهارکننده و اندیکاتورهای دیگر هستند و لذا با رشد میکروبهای مختلف بر روی آن هیچگونه تغییر رنگی مشاهده نمیشود. در این میان برخی محیط ها مانند محیط P.C.A(پلیت کانت آگار) در مقایسه با محیطی مانند N.A (نوترینت آگار) از کیفیت مغذی بالاتری برخوردار بوده و برای رشد میکروبها مناسبتر است.
-محیط کشت جامد:
محیطرهای کشت جامد بعلت دارا بودن ماده آگار در ترکیب خود بهصورت جامد میباشند. آگار یک نوع آلگ دریایی میباشد که برخلاف ژلاتین میتواند حرارت 37 درجه را که برای رشد تمام باکتریهای بیماریزای انسان مناسب است را تحمل نماید و هیچ میکروبی نمیتواند آنرا ذوب و هضم نماید. آگار ساختمان پلیساکاریدی دارد که بوسیله برخی از جلبکهای دریایی ساخته میشود. نقطه ذوب آن 95 درجه و نقطه انجماد آن حدود 43 درجه سانتیگراد است .
-مورفولوژی کلنیها بر روی محیط کشت جامد
مجموعهای از باکتریها که بر روی سطوح محیط کشت در کنار یکدیگر رشد میکنند و براثر رشد و تکثیر، تشکیل نقاط برجستهای روی محیط کشت میدهند که اندازه، شکل و رنگ (مورفولوژی) آنها متفاوت بوده و بستگی به نوع باکتری، نوع محیط کشت، میزان رشد و تکثیر باکتری دارد را کلنی (پرگنه) مینامند. یکی از راه های تشخیص، شناسایی و تمیز دادن گونه های مختلف باکتریایی از یکدیگر همین تفاوتهای موجود در مورفولوژی آنها در انواع محیط کشت است. شکل6 به طور شماتیک مورفولوژیهای مختلف کلنیهای باکتریایی را نشان میدهد.
حرکت سنجی باکتریها بر روی محیط های کشت نیمه جامد
محیط های کشت نیمه جامد مانند SIM به منظور بررسی حرکت میکروارگانیسم ها استفاده میشوند. قوام نیمه جامد بودن محیط نیز اجازه پخش شدن و در نتیجه کدر نمودن محیط را به باکتری های متحرک می دهد. این محیط ها معمولا در لولهها آزمایش قرار دادرند و پس از تلقیح عمودی آنها توسط سوزن کشت (آنس)، حرکت باکتری بواسطه پخش شدن کلنیهای آن از مسیر خط کشت به اطراف و کدر نمودن محیط مشخص می گردد. باکتری های فاقد حرکت تنها مسیر خط کشت را که نمایان است، کدر می کنند.
این محیط ها معمولا شامل عوامل شناساگر دیگری نیز هستند که همگس در کنار یکدیگر به شناسایی گونه باکتری کمک میکنند. به طور مثال در محیط کشت SIM، مواد اولیه تولید اندول یعنی اسید آمینه تریپتوفان در پپتونهای محیط موجود است. همچنین هیدروژن سولفوره و سولفات نیز در محیط وجود دارد. ایجاد هیدروژن سولفوره توسط باکتری به صورت سیاه شدن محیط ظاهر می گردد و در صورت متحرک بودن باکتری کشت شده، سیاهی نیز تمام محیطی که باکتری پخش گردیده است، انتشار می یابد. سیاه شدن محصول واکنش هیدروژن سولفوره تولید شده با سولفات آهن و تشکیل رسوب سولفوره آهن سیاه رنگ می باشد. با اضافه کردن یک میلی لیتر معرف کواکس Covacs و یک میلی لیتر کلروفرم به کشت ۲۴ ساعته، ظهور رنگ ارغوانی در سطح کشت دلیل بر تولید ایندول توسط باکتری است. باکتری های که حاوی مجموعه آنزیم هایی که اصطلاحا تریپتوفاناز نامیده می گردند، باشند، قادرند طی سری واکنشهای شیمیایی تریپتوفان را اکسیده و اندول استیک تولید نمایند. شکل 7 تصاویری از حرکت دو نوع باکتری مختلف را در یک محیط کشت نیمه جامد نشان میدهد.
شناساگرها
- شناساگرهای کروموژنیک
بیشتر شامل محیط های مغذی برای کشت باکتریها هستند که برای تشخیص، شناسایی و شمارش سریع و ساده میکروارگانیسمها به کار می روند و به سرعت در حال جایگزین شدن با روشهای کلاسیک و قدیمی اند و اخیراً موضوع مهمی در حوزه میکروبیولوژی هستند. تمرکز بر روی چنین تکنولوژی هایی بیشتر بر روی تولید محیط های کشتهایی است که فرایند تشخیص و شناسایی میکروارگانیسمها را سریعتر و واقعیتر انجام دهند. در این فناوری از بسترهای مصنوعی برای تشخیص فعالیتهای آنزیمی میکروبی استفاده می شود. استفاده از مشتقات متفاوت متابولیتها و کروموفورها امکان شناسایی فعالیتهای مختلف آنزیم را در یک آزمون فراهم میکند.
به طور مثال محیطهای حاوی سوبسترای ONPG، X-Gal یا X-Glu همگی یک محیط انتخابی ویژه ای میسازند که همان محیط کروموژنیک است. یک عامل کروموژن میتواند با چشم غیرمسلح (بصورت اپتیکی) با مشاهده مستقیم یک تغییر رنگ مشخص در محیط کشت شناسایی شود. در بسیاری از مواقع تایید حضور میکروارگانیسم هدف بدون انجام تستهای بیشتر امکانپذیر است. از مزایای استفاده از محیط های کروموژنیک شامل نتایج سریعتر (نسبت به روشهای قدیمی)، تشخیص چشمی قابل اطمینان (اغلب بدون نیاز به تستهای بیشتر) و امکان انجام تستهای بیشتر به طور مستقیم از محیط کشت است.
- شناساگرهای فلوروژنیک
یک سوبسترای فلوروژنیک ماده ای غیر فلوروسنت است که توسط یکسری از آنیزیهای ویژه فعال شده و یک ترکیب فلوروسنت ایجاد میکند. سوبستراهای فلوروژنیک در انواع مختلفی موجود هستند که با انواع فسفاتازها و آنزیمها دیگر واکنش میدهند. استفاده از عامل فلوروژنیک برای تشخیص مثبت و منفی بودن حضور باکتری بسیار کاربردی است، چراکه ممکن است در غلظتهای پایین میکروارگانیسمها در نمونه، شناسایی انجام شود و از اینرو سرعت شناسایی نسبت به روشهای کروموژنیک افزایش یابد؛ از بهترین شاخصهای فلوروژنیک میتوان به مواردی مانند 4-methylumbelliferyl phosphate, 4-methylumbelleferyl-B-D-glucopyranoside, L-phenylalanine-7-amido-4-methylcoumarine, 4-methylumbelliferyl acetate, 4-methylumbelliferyl sulfate. اشاره کرد.
- شناساگرهای اکسایش-کاهشی
شاخصهای اکسایش-کاهش (اredox indicator dyes) اغلب در طی یک فعالیت آنزیمی در سلولهای زنده تغییرات بسیار سریعی را در یک محدوده کروموژنیک یا فلوروژنیکی ایجاد میشود. در واقع این عوامل شناساگر توسط آنزیمهای ویژه (مانند آنزیمهای دهیدروژناز موجود در زنجیره تنفس باکتریهای هوازی) اکسید و یا احیا میشوند و یک تغییر قابل پیگیری را ایجاد میکنند. شدت این تغییرات با افزایش فعالیتهای بیولوژیکی که وابسته به تعداد سلولهای زنده است افزایش مییابد؛ این افزایش و تقویت شدن فالیتهای بیولوژیکی با همان فرآیند افزودن نمونه آلوده باکتریایی به مواد مغذی محیط کشت انجام می شود. بررسی شدت تغییرات و یا مثبت و منفی بودن تغییرات اطلاعات مفیدی راجع به گونههای باکتریایی زنده و غلظت آنها در اختیار میگذارد.
باید دقت کرد که هنگام استفاده از عوامل شناساگر اکسایس-کاهشی در صورت وجود غلظت زیادی از برخی از عوامل شیمیایی مانند مواد آنتیباکتریال یا بایوساید در نمونه آبی یا محیط کشت که ذاتاً ماهیت احیاکننده و یا اکسید کننده دارند، شناساگر بصورت خودبخودی دچار واکنشهای اکسایشی-کاهشی کاذب میشوند. به طور مثال رنگ رزازورین در حالت اکسید آبی رنگ و در حالت احیا صورتی رنگ است. این شناساگر اگر در کنار غلظتهای بالایی از مواد کاهنده بایوسایدی استفاده شود، رنگ صورتی بهسرعت شکل بگیرد و این پدیده تنها و تنها میتواند به دلیل ماهیت کاهنده خود ماده بایوساید باشد نه به دلیل فعالیت آنزیمهای موجود در سلولهای زنده.
رنگهای اکسایش و کاهش در بیولوژی دارای اهمیت ویژهای هستند. بهطور مثال این رنگها قادرند در سیستمهای انتقال اکسیژن مانند زنجیره انتقال الکترون موجود در غشای باکتریهای هوازی زنده با اکسیژن بهعنوان آخرین گیرنده الکترون رقابت کنند و با دریافت الکترون و چرخش آن در حلقههای موجود در ساختار شیمیاییشان تغییرات رنگی ایجاد کنند که نشاندهنده یک فعالیت سلولی ویژه مانند تنفس است. بهعنوانمثال رنگ رزازورین که در بالا هم مورد بررسی قرار گرفت، در هر مرحله از کاهیده شدن با دریافت الکترون به حالتهای مختلف رزوروفین و هیدرورزوفورین تبدیل میشود که ساختارهای شیمیایی آنها در شکل 8 آورده شده است. رزازورین حالت اکسیدشده و آبی رنگ است که در صورت زندهبودن و تنفس باکتریایی با دریافت الکترون به صورتی تغییر رنگ میدهد و چنانچه بیشازحد کاهیده شود و هیچگونه اکسیژنی در محلول وجود نداشته باشد، محلول بیرنگ میشود. بنابراین کاملاً مشخص است که رنگهای شناساگر نشان دهنده فعالیت سلولی ویژهای هستند و هرکدام بهنوعی به قادرند گونه خاصی از باکتریهای زنده را نشان میدهند.
رنگهای شناساگر اکسایش-کاهشی مهم دیگری که در میکروبیولوژی و بیولوژی بسیار استفاده میشوند شامل تترازولیوم بنفش، 2-یدوفنیل-3-پی نیتروفنیل-5-فنیل-تترازولیوم کلراید، متیلن بلو، رنگ فورمازان میباشند. رنگهای فورمازان ترکیبات بسیار رنگی را تشکیل میدهند که تشخیص و استفاده از آنها در روش اسپکتوفتومتری آسان و مفید است.
- شناساگرهای متابولیکی
شناساگرهای متابولیکی در واقع مواد مغذی و اغلب پروتئینی مصرف شونده توسط سلولهای زنده هستند که تنها توسط آنزیمهای ویژه ای در سلولها میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. پیوندهای ویژه موجود در این مولکولهای مغذی توسط آنزیمهای ویژه موجود در یک نوع ارگانیسم خاص شکسته میشود. بخشهای این مولکول پس از مصرف اغلب ماهیتی کروموژنیک و یا فلوروژنیک دارند و میتوانند معرف موجود آنزیمی ویژه و بنابراین گونه خاصی از باکتریها باشند. در ادامه این بخش در قسمت آنزیمهای متابولیزه کننده توضیحات بیشتری در این خصوص داده شده است.
- شناساگرهای اسید و باز
شناساگرها یا معرف های pH موادی هستند که با کمک آنها میتوان تشخیص داد که محلولی اسیدی یا بازی است. با افزودن مقدار کمی از یک شناساگر به یک محلول، تشخیص اسیدی یا بازی بودن آن محلول با تغییر رنگ شناساگر از یک شکل به شکل دیگر ممکن میشود. با توجه به رنگ مشاهده شده، میتوان تعیین کرد که pH محلول کمتر یا بیشتر از مقداری خاص است. در میکروبیولوژی و بیولوژی از این گونه مواد برای شناسایی محصولات فرعی اسیدی یا بازی حاصل از رشد میکروارگانیسمهای خاص استفاده میکنند. بهطور مثال باکتریهای کلیفرم چنانچه از لاکتوز در فرآیند تخمیر به عنوان منبع قندی استفاده کنند، محصول حاصل از رشد آنها گاز کربن دی اکسید است که با انحلال در محیط آبی کشت، به اسید کربنیک تبدیل شده و pH محیز را کاهش میدهد. در اینصورت چنانچه یکی از معرفهای اسیدی-بازی مناسب مانند فنول رد در محیط رشد این باکتریها وجود داشته باشد، اسیدی شدن محیط که نشان از حضور باکتریهای کلیفرمی است را بصورت تغییر رنگی از قرمز به زرد نشان میدهد.
- شناساگرهای رادیواکتیو (فناوری رادیومتری)
در این فناوری ویژه، میکروارگانیسم پس از مصرف متاببولیکی یک عامل رادیوایزوتوپ که معمولاً کربن 14 (C14) است، برچسب گزاری میشود. در طی فرآیند متابولیسم میکروبی، گاز کربن دیاکسید برچسب دار تولید میشود که میتواند توسط یک سنتیلاتور (آشکارساز مواد رادیواکتیو) شناسایی شود و براساس کالیبراسیون به تعداد باکتریهای موجود نسبت داده میشود. استفاده از این شناساگر به شناسایی میکروارگانیسمهایی محدود میشود که قادرند منبع کربن رادیوایزوتوپ را متابولیزه کنند. به هرحال این روش دارای حساسیت بسیار بالایی است و میتواند برای پایش آلودگی میکروبی آب و مواد غذایی به کار رود، اما برای پایش آنلاین مناسب نیست و به مهارت اپراتوری بسیار بالایی احتیاج دارد.
بایوساید و مواد کشنده میکروارگانیسمها
از بایوسایدها و مواد آنتیبیوتیک برای کنترل رشد میکروبی و جلوگیری از تجمع میکروبها به ترتیب در آبهای صنعتی و بدن موجودات زنده استفاده میشود. در تمام موارد این مواد برای جلوگیری، کاهش و کنترل رشد حضور میکروارگانیسمها، باکتریهای مضر و میکروارگانیسمهای با رشد مشابه استفاده میشود؛
میکروارگانیسمهای مختلف به مواد بایوسایدی و آنتی بیوتیکهای مختلف پاسخهای متفاوتی میدهند. داروهای آنتیبیوتیک اریترومایسین، پنیسیلین، تتراسایکلین و … جزو دستهای بزرگ از داروها هستند که باعث متوقف شدن رشد باکتریها (باکتریواستاتیک) و یا از بین بردن باکتریها (باکتریوسایدال) میشوند. هر دسته از آنتیبیوتیکها بر روی باکتریهای خاصی تأثیر دارد و بر روی ویروسها یا سایر میکروارگانیسمها تأثیری نخواهند داشت.
برای دانستن اینکه چه آنتیبیوتیکی بر روی چه باکتریهایی مؤثر است، باید تست آنتیبیوگرام انجام شود که معمولاً به صورت روتین در آزمایشگاههای میکروبیولوژی انجام میگیرد. این تست به ما نشان میدهد که هریک از آنتیبیوتیکها بر روی کدام باکتری مؤثر است. در آخر با انتخاب و تجویز نوع داروی موثر برای از بین بردن آلودگی، بهبودی سریعتر صورت گیرد. شکل 9 تصویری از دیسکهای حاوی آنتی بیوتیکهای مختلف با غلظتی یکسان را بر روی یک گونه خاصی از باکتری کشت داده شده بر روی سطح محیط کشت آگاردار نشان میدهد. هرچه هاله عدم رشد اطراف هر دیسک بزرگتر باشد، نشان دهنده این است که آن باکتری نسبت به آنتی بیوتیک موجود در آن دیسک دارای حساسیت بیشتری است.
با توجه به توضیحات بالا، با آگاهی نسبت به حساسیت باکتریهای مختلف به آنتی بیوتیکها و مواد بایوسایدی ویژه و به کار بردن غلظت مناسبی از این مواد در محیطهای کشت باکتریایی، اگر شرایط برای رشد گونه باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک مناسب باشد، باکتری موجود در نمونه رشد خواهد کرد و از رشد باکتریهای حساس به آن آنتی بیوتیک جلوگیری به عمل میآید. بنابراین یکی از راههای تمایز دادن گونه های مختلف باکتریایی استفاده از مواد جلوگیری کننده از رشد گونه های خاصی از باکتریهاست.
علاوه بر آنتی بیوتیکها، برخی نمکها، دترجنتها و مواد طبیعی با عملکردی مشابه نیز در محیط های کشت مورد استفاده قرار می گیرند. به طور مثال از نمک های صفراوی در محیط های کشت باکتریهای کلیفرم برای جلوگیری از رشد باکتریهای گرم مثبت استفاده میشود. باکتریهای گرم منفی نسبت به این نمک مقاوم هستند و بنابراین به راحتی درون محیط کشت رشد می کنند و بنابراین می توان تشخیص داد که احتمالا گونه رشد کرده در محیط کشت کلیفرم باشد.
روش های شناسایی بیوشیمیایی میکروارگانیسم ها – بخش دوم