معرفی کیت آزمایشگاهی:
کیت آزمایشگاهی یکی از تجهیزات اساسی است که آزمایشگاه ها به آن نیاز دارند. در سال های اخیر با شیوع بیماری کرونا نام کیت تشخیص آزمایشگاهی کرونا بارها شنیده شده است. این نوع کیت ها یکی از چندین نوع کیت آزمایشگاهی هستند که ممکن است کمتر با آن آشنا باشید.
کیت آزمایشگاهی چیست؟
کیت های آزمایشگاهی یا تحقیقاتی حاوی مواد یا ترکیباتی هستند که برای تشخیص، تشخیص بیماری ها و تعیین روند درمان بیمار با بالاترین کیفیت و دقت تولید می شوند. هدف از کیت های تشخیصی در آزمایشگاه های بالینی و پاتوبیولوژی انجام آزمایش های مختلف بر روی نمونه های گرفته شده از بدن انسان مانند خون، ادرار، مدفوع، بافت ها، بزاق و سایر مایعات بدن برای تعیین وضعیت سلامت و هدف از تحقیق کیت های تست تشخیصی است. . تسریع فرآیند آزمایش در اجرای پروژه های تحقیقاتی است.
کیت های آزمایشگاهی در تحقیقات علمی بیولوژیکی مانند زیست شناسی سلولی و مولکولی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوشیمی و همچنین در فرآیند شناسایی و تشخیص بیماری ها و تعیین نحوه درمان آنها، در فرآیند کشف، تولید و توسعه دارو و بررسی. پتانسیل. نامزدهای دارویی و بسیاری از آزمایشات دیگر که نقش مهمی دارند.
نحوه عملکرد کیت آزمایشگاهی
عملکرد کیت های آزمایشگاهی بسته به نوع آنها متفاوت است. کیت های آزمایشگاهی عمدتاً با نمونه های ادرار، خون، بزاق و غیره کار می کنند.
در یک طبقه بندی کلی، کیت های آزمایشگاهی دو نوع هستند:
- کیت های تشخیصی
- کیت تحقیق
در زیر به ارائه هر یک از آنها و چندین نمونه از هر مورد می پردازیم.
کیت آزمایشگاهی:
کیت های تشخیصی:
این نوع کیت ها معمولا در آزمایشگاه های بالینی و پاتولوژی مورد استفاده قرار می گیرند که 5 نوع کیت تشخیصی رایج عبارتند از:
کیت آزمایشگاهی تشخیص بارداری:
معمولاً زنان در مراحل اولیه برای تشخیص بارداری از کیت های تشخیصی استفاده می کنند. البته این روش چندان دقیق نیست. این آزمایش با ادرار انجام می شود.
کیت آزمایشگاهی تشخیص بیماری های عفونی:
این نوع کیت ها بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و برای تشخیص بیماری هایی مانند سرخک، هپاتیت B و C و … استفاده می شوند. کیت آزمایشگاهی تشخیص بیماری قلبی:
یکی از پرکاربردترین کیت ها کیت های تشخیصی بیماری های قلبی است. این ساز دارای بدنه چوبی و قطعات الکتریکی است و در سر آن نانوحسگرهایی وجود دارد که نمونه بزاق فرد روی آن قرار می گیرد.
کیت آزمایشگاهی تشخیص کرونا:
امروزه با توجه به شیوع ویروس کرونا این نوع کیت به تولید انبوه رسیده است. این نوع کیت از طریق بزاق، خون و غیره قابل استفاده است. بیماری را تشخیص دهید.
کیت آزمایشگاه تست اعتیاد:
استفاده از این نوع کیت یکی از ساده ترین و سریع ترین تست ها برای تشخیص اعتیاد است. انجام این آزمایشات بر اساس تشخیص مواد و داروهای موجود در ادرار فرد است.
کیت تحقیقاتی:
این نوع کیت در زیست شناسی کاربرد دارد و بسته به نیاز انواع مختلفی دارد. مهمترین کیت های تحقیقاتی کیت های سلولی، مولکولی و ژنتیکی هستند.
کیت آزمایشگاهی PCR:
تست PCR مخفف (واکنش زنجیره ای پلیمراز) و مجموعه ای از زنجیره های واکنش شیمیایی را نشان می دهد که یکی از پرکاربردترین روش ها در علوم زیستی برای تکثیر مدل، توالی یابی و شبیه سازی، تشخیص و تحقیق موردی، شناسایی پزشکی قانونی و غیره است.
در این روش یک کپی یا مقدار بسیار کمی از ماده ژنتیکی تکثیر شده و به مقدار بسیار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. اجزای مورد استفاده در این روش بافر PCR، نوکلئوتیدهای آزاد mgcl، پرایمر F، پرایمر R، آنزیمها، dNTPs و آب مقطر هستند و دستگاه مورد استفاده در این روش ترموسایکلر نام دارد که واکنش را با توجه به تغییر دما در به طوری که با تغییر دما، زنجیره ها ذوب می شوند و در نتیجه آنزیم ها فعال می شوند و با تغییر مجدد دما، زنجیره ها به هم می پیوندند.
کیت آزمایشگاهی الایزا:
از این نوع کیت ها می توان برای مطالعات سلولی استفاده کرد. اساس این کیت ها واکنش بین آنتی ژن و آنتی بادی است. کیت تست الایزا یکی از متداول ترین و مورد استفاده ترین روش ها برای مطالعه سلول ها است. این تست یک تست ایمنی استاندارد و نسبتا دقیق است.
همچنین روشی برای تشخیص بیومارکرهای بیماری و کنترل کیفیت در صنایع مختلف است. کار او بر اساس واکنش بین آنتی ژن Ag و آنتی بادی Ab است. اجزای مورد استفاده شامل میکروپلیت های ELISA، مزدوج سوبسترا، کروموژن، صفحات پوشش داده شده با آنتی بادی تشخیصی، بافرها و معرف های مختلف و محلول های شستشو می باشد. ELISA به سه روش به شرح زیر طبقه بندی می شود.
مستقیم:
این روش یکی از سریعترین روشهای ELISA است و شامل مراحل کمتری (2 مرحله) است و همچنین مستعد خطای کمتری است و مراحل این است که آنتی بادی AG یا AB هدف از تحقیقات است و باید مستقیماً شناسایی شود. فاز جامد (یا میکروپلک) شسته می شود ، مرحله بعدی شسته می شود و سپس یک مکمل آنتی بادی AG یا AB تکمیل می شود و دوباره شستشو می یابد. سیگنال نتیجه بررسی خواهد شد.
غیر مستقیم:
این روش کمی پیچیده تر از روش الایزا مستقیم است و شامل مراحل بیشتری (2 مرحله) است ، از این روش برای بررسی آنتی بادی های اختصاصی AB در برابر یک پاتوژن خاص یا تیتراسیون آنتی بادی های AB در نمونه سرم که در آن آنتی بادی ها از Ag یا AG هستند استفاده می شود. Ag. روی سطح جامد (خوب میکروپلاتا) و سپس شستشو پوشیده شده است ، سپس سرم حاوی آنتی بادی های AB و سپس آنتی هلو است.
کیت استخراج آزمایشگاهی:
این نوع کیت ها برای جداسازی DNA-RNA و پروتئین ها از سلول ها استفاده می شوند. اساس این کیت ها خون، بافت های تازه یا منجمد، سرم، عصاره های گیاهی و … است. از مواد استخراج می شود و در تکنیک های مختلف استفاده می شود. کیت های استخراج دارای یک پروتکل کلی ثابت هستند که شامل محلول ها و مواد شیمیایی مختلف است.
انواع مختلفی از کیت های استخراج وجود دارد که به شما ارائه می دهیم:
الف) کیت آزمایشگاهی برای استخراج DNA:
DNA یا اسید دئوکسی ریبونوکلئیک (دئوکسی ریبونوکلئیک اسید) نوعی اسید نوکلئیک است و یکی از ماکرومولکول های بیولوژیکی است که در انتقال داده های ژنتیکی نقش دارد. این ماکرومولکول پلیمری از زیر واحدهای نوکلئوتیدی در ساختارهای مارپیچ دو رشته ای تشکیل شده است.
DNA در هسته بافت، سرم، پلاسما و گلبولهای خون (فقط گلبولهای سفید) وجود دارد، زیرا گلبولهای قرمز و پلاکتها هسته ندارند. روش استخراج DNA و تعداد استخراجها بسته به برند دارای کدهای متفاوتی است، اما پروتکل مشترک برای همه روشهای استخراج DNA به شرح زیر است:
لیز سلولی یا تخریب غشای سلولی:
در این مرحله از روش های فیزیکی و شیمیایی برای لیز سلولی استفاده می شود. به طور عمده، بافرهای لیز حاوی مواد شوینده یونی و غیر یونی مانند SDS، Triton Tris-HCl. جداسازی DNA از سایر اجزای سلولی و خالص سازی DNA:
در این فاز از فنل و کلروفرم استفاده می شود. اگر مقدار پروتئین در نمونه زیاد باشد، از پروتئیناز K و RNase برای از بین بردن RNA استفاده می شود.
غلظت DNA:
این مرحله به معنای افزایش غلظت DNA در حجم محلول است و در این مرحله از اتانول 96 درصد و ایزوپروپانول سرد استفاده می شود و در پایان این مرحله DNA به صورت سیم پیچی دیده می شود. شستشو :
در این مرحله از اتانول 70 درصد برای جداسازی نمک از گلوله DNA استفاده می شود.
ب) کیت آزمایشگاهی برای استخراج RNA:
RNA یا ریبونوکلئیک اسید یک نوکلئیک اسید تک رشته ای است که از DNA در هسته سلول تولید می شود. RNA نقش مهمی در سنتز پروتئین ایفا می کند زیرا در رونویسی، رمزگشایی و ترجمه کدهای ژنتیکی برای تولید پروتئین ها نقش دارد و به سه نوع تقسیم می شود: tRNA (RNA انتقالی)، mRNA (RNA پیام رسان) و (rRNA)( (RNA) ریبوزومی.